Duurzaamheid
Het kan een flinke besparing opleveren, wanneer de instellingen van regelingen of gebouwbeheersystemen eens tegen het licht worden gehouden.
De instellingen van de schakelklokken bijvoorbeeld. Moet de installatie werkelijk elke donderdagavond doordraaien? Of is de klok een keer anders ingesteld vanwege een vergadering die ’s avonds plaatsvond? En is de stooklijn van de verwarmingsregeling een keer verhoogd omdat iemand het toen koud had? Of was het de bedoeling om de temperatuur standaard te verhogen? Door alle instellingen te controleren en ze waar nodig bij te stellen, zal een installatie veel minder energie verbruiken.
Dat is goed voor het milieu en goed voor uw portemonnee!
Allereerst wordt er een zogenaamde nul-meting gedaan. Alle instellingen worden genoteerd en vormen zo de basisinstelling. Vervolgens wordt een logboek bij gehouden van de instellingen die gewijzigd worden en de reden daarvan.
Als de instellingen voor het volgende stookseizoen weer gecontroleerd worden, kan besloten worden dat de wijzigingen terecht waren. De basisinstelling wordt aangepast. Instellingen die niet terecht gewijzigd zijn kunnen weer terug gezet worden.
Hoewel het afhankelijk is van de installatie en wie er allemaal bij de instellingen kunnen, is het aan te bevelen om, zeker in het begin, jaarlijks de instellingen te controleren. Als na het tweede of derde jaar blijkt dat er weinig meer verandert, kan de frequentie aangepast worden.
Als u wilt weten hoe vaak uw koelinstallatie gecontroleerd moet worden, staat hieronder een handig tooltje.